zaterdag 12 augustus 2017

En de boer hij ploegde voor


In 1947 werd het 50-jarig bestaan van de Varsseveldse Coöp. Stoomzuivelfabriek 'Volharding' gevierd met een revue. De toen 28-jarige Veluwse dichter, regisseur, journalist Hermen Bomhof schreef speciaal in opdracht van het bestuur het stuk Met Volharding Vooruit! Het laat zich nu, soms lezen als een reclamespot voor roomboter, dan weer als een sociaal-democratisch manifest, dan weer als een boeren streekroman, dan weer als vormingstoneel avant la lettre. Drie jaar na de bevrijding, aan het begin van de wederopbouw. Met Volharding Vooruit! 

De voorstelling werd maar liefst vijftien maal opgevoerd in de toneelzaal van 'Zonneman' Arendsen. Een zaal waar ik zo'n tien jaar later mijn eerste Laurel en Hardy zag, nog later dansles zou krijgen, en nog veel meer. Maar dit terzijde, of daarover een andere keer.

Zie hier> een artikel (Met dank aan Henk Boomkamp) verschenen bij het 100-jarig jubileum van de Zuivelfabriek (in de volksmond de 'botterfabriek', terwijl er de laatste jaren alleen maar kaas werd gemaakt).

Vorig jaar juni las ik op het Dichterspodium van de Achterhoek Spektakel Toer> t.g.v. 80 jaar openluchtmuseum Erve Kots op verzoek van Hans Keuper> enkele gedichten van Hermen Bomhof>

Zie hier het programmaboekje (Met dank aan Jan Mellendijk) met de teksten van Hermen Bomhof>



(aanklikken voor groter formaat)










Lees ook:  OOOHH DENKTANKS - Louis Radstaak> 

Lees ook:  ASTRONAUT A4 - Hans Mellendijk>


Geen opmerkingen:

Een reactie posten